Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Vissza a főoldalra


(Forrás: World of Gothic )

  Állatok a Gothic világában


Ez a kis iromány a Gothic világában felelhető állatokról születte. Elnézést kérek ha valamit kihagytam, vagy téves dolgokat írtam. Itt a Gothic 1-2-3-ban felelhető állatokat írom le. Így egyes lények kimaradnak leírásból. mint PL: ember (hát azok vagyunk) orkok, gyíkemberek, sárkányok, stb. Ezek azért maradna ki, mert ezt másban íromle. A leírásom meglehetősen tudományos kifejezéseket is tartalmazhat. Nem azt írom le, hogy miként lehet ezt és ezt legyőzni, hanem az állat alapvető viselkedését és viszonylagos evuluciós besorolását.

Gerinctelenek

Tárnarák:

Ez az ízeltlábú barlangokban vagy bányákban él. Általában szervezet községekben élnek csak a tárnarák királynő szaporodik. A tárnarákok ragadozók. Mindent megtámadnak, ami ehető. Ami jellemző, hogy a tárnarák királynő elég nagy és helyhez kötött, és rengeteg tojást rak le. A táplálékláncban kérdéses hely. De nem szokott zsákmányállat lenni

Földrabló:

Ez egy ember nagyságú bogár. Szinte minden helyen megtalálható. A különlegessége a neve, a neve a onnan származik, hogy a mezőgazdasági földeket szeretettel elszeretik foglalni. És hát szegény parasztok ilyenkor hívhatják a katonákat. Az-az ez egy nagy kártevő. Nem igazán ellenfél. A táplálékláncban alul van.

Vérlégy:

A sima legyektől eltérően van egy nagy fullánkja a “farka” végén. A 2-5 egyedet számláló csapatok fordulnak elő. Bárhol megélnek az egyik leggyakoribb állat. Kemény ellenfél tud lenni. A táplálékláncban nem szokót zsákmány lenni, de nem is ragadozó.

Mocsári cápa:

Ennek az állatnak semmi köze a cápákhoz. Hanem ez egy nagy 5-6m hosszú féreg (giliszta). Aki utálja ezeket az ne mennyen mocsárba. Ami érdekes az, hogy a szája három részből áll. És mindegyik tele fogakkal. A hangja hasonló a kölyök aligátorok hangjához. A táplálékláncban középen található.

Húspoloska:

Egy tenyérnyi kis bogár. Teljesen ártalmatlan jószág. Bárhol előfordulhat. Ciripeléssel kommunikálnak. Mindenevő, a növényektől a dögökig mindent megesznek. A táplálékláncban alul van. Védekezni sehogy nem tud a támadója ellen. Eme kis ízeltlábú húsa ehető.

 

Hüllők

Vakondpatkány:

Kicsi de lomha hüllő. Alapjában mindenevő. Tápláléka: növények, gumók, és csigák-bogarak. Az elülsőlábain található két nagy karom a gumók és egyéb táplálékául szolgáló élelmet ássa ki. Elég nagy és élésfogai vannak, akisebb állatok megöléséhez. Általában párban élnek, egészen akisebb csapatokig. A tápláléklánc alján találhatók.

Varán:

Megtermet egy gyík. Csoportban élnek. Víz közel jól érzik magukat, de nem feltétlenül vannak ott. Amíg nem érzik magukat veszélyben békések, de amikor veszély van gyorsan megtámadják a támadót. A táplálékláncban középen találhatók, mert kisebb ragadozók nem tudják elejteni.

Tűzvarán:

Túl sokban nem tér el a sima varántól. Csak éppen egy Dimetrodon-ra hasonlít és tüzet okád. A két faj szeret egyűt vándorolni. A táplálékláncban nem igazán van ellen fele, mert hát a tűzokádása miatt nehéz ellenfél.

Lopakodó:

Ez az állat a vízben él. Kiválóan úszik. Általában csapatokban él. Hüllőktől eltérően meleg vérű, ugyanis havas helyeken is előfordul. A lopakodó az elülső hosszú lábaival öli meg áldozatát. A Tápláléklánc felső részén található.

 Aligátor:

Mit mondhatnék? A lopakodó vetélytársa. A tápláléklánc felső részén helyezkedik el.
 

Emlősök

Zúzótülök:

Ez a jámbor állat egy orszarvu. Növényevő kisebb nagyobb csapatokban él. Általában békés jószág. De ha felhergelik az egész csapat megtámadja a támadó személyt és mindenkit aki a közelben van. Ezzel a lénnyel kapcsolatot lehet teremteni. A táplálékláncnak nem a legalján helyezkedik el, de akkor is zsákmányállat

.

Órispatkány:

Elég nagy egy rágcsáló. Majd nem akkora mint egy közepes testméretű kutya. Válogatás nélkül támad. Mindent megeszik, és bárhol lehet találkozni vele. Két-három fős csapatban taláhatóak meg, de könnyű ellenfelek. A tápláléklánc alján helyezkednek el.

Farkas:

Mit módjak? Ugyan olyan mint a valóságban a farkasok. Ő egy kistermetű ragadozó, nem veheti fel a versenyt az árnyékfutóval és dinokkal sem, csak nagyon nagy falkával van esélyük.

Jégfarkas:

Erősebb mint a sima farka, de ez érthető. Ugyanis a fagyban az élelme megfagy és, hogy ezt megehesse erős álkapocs kell. A fehér szőre biztosítja a remek mimikrit. (mimikri = elrejtőzik, bele olvad a környezetbe a színe által) Csapatban él. A táplálék láncban ő egy ragadozó.

Warg:

Hasonló, mint a farka, csak éppen fekete, vérvörösek a szemei és roppant erősek az álkapcsai. És, még ha nem elég, az orkok szeretettel tartják háziállatnak. Olyan mint egy farka hiéna keverék. 2-5 egyedet számláló csapatokba is verődhet. Csapatban egy igazi csúcsragadozó.

Troll:

Ez egy nagy “főemlős” vagyis egy majom, a kinézetére. Csak hogy 5-6m magas. Magányosan él, de előfordul, hogy kettő van egy helyen. Ha megüt akkor lehet imádkozni, hogy ne repülj 10-20m-nél messzebbre. Elég agresszív tud lenni. Közeli rokona a Fekete Troll. A fekete troll még agresszívebb, és ezt a vérmes külseje is mutatja. Ő egy kolosszus, nem ragadozó, de eléggé nagy, hogy a kisebb ragadozók meg ne támadják.

Árnyékfutó:

Ez a nagy macskaféle este vadászik, nappal meg alszik. Nappal könnyen meglehet ölni, csak közel kell lopakodni hozzá. Általában magányos állat. Sűrű erdőkben vagy barlangokban él. Az emberi és állati csontok általában jelzik, hogy a környéken egy árnyékfutó tartózkodik. Akkora mint egy medve és olyan erős. Az árnyékfutó is egy nagy csúcsragadozó.

Vaddisznó:

Mit is módjak? Csak annyi a különbség, hogy a szem foga egy igazi kb:1m-res agyar. A táplálékláncban középen helyezkedik el, de ott is alul.

Párduc:

Mit mondjak? Csak annyi az eltérés, hogy kék a színe. Ő egy igazi ragadozó.

 

Dinosaurusok

Dögevő:

Ez a nagy madár mint láthatjuk röpképtelen. A feje tetején lévő tollakkal tud csendben jelezni a társainak. A neve is sejteti, hogy dögöket fogyaszt, de ez a táplálékának csak egy része, általában inkább legelészik. Amíg nem zavarják meg békés állat. Néhány egyedből álló csapatokban él, de előfordulhat egész nagy csapat is. Erre az állatra az emberek is vadásznak, ugyanis a húsát fogyasztják. A tápláléklánc alján található.

T-rex:

A 64 millió 700 000 éve kihalt rokonához hasonlóan ragadozó, de gyakorta láthatjuk legelészés közben. Általában magányos állat. Ami hasznossá teszi leginkább ezt az állatot az, hogy az orkok nagyon is utálják.

Vigyázni kell vele mert ha megtámad és még nem vagy elég erős el se tudsz menekülni. A tápláléklánc egy igazi ragadozója. Csócsragadozója.

 

Ragadozó:

Ő a T-rex-től eltérően kistermetű, nincsenek kezei, és csapatokban él. Amikor meglát nem egyből, támad rád, hanem követ, így szép kis meglepiket okozhat. Könnyű a csapatától elcsalogatni. Amikor egy támad, jön az egész csapat, de csak akkor, ha közel vagy. Ő a táplálékláncban nem a legfelül van. De csoportosan felérnek egy T-rex-szel, vagy egy árnyékfutóval.

 

 

Sárkányrabló:

Az utóbbi két dino-hoz hasonlóan ragadozó. Ugyan az vonatkozik rá mint a ragadozóra. Csak a teste tele van tüskékkel, és sokkal erősebb. Egy kicsivel előnyösebb a helyzete a táplálékláncban, mint a ragadozóé. Csapatban egy igazi csúcsragadozó.

Razor:

Hasonló mint a ragadozó csak sötét a színe. Az a feltűnő, hogy az előző dinokhoz képest arányiban nagy a feje. A táplálékláncban egy igazi ragadozó.

Nyúl

Északon és Myrtana füveeiben található. Általában nem egyedül, üregi nyúlhoz méltóan az egész falka vele szaladgál. Bántani nem bánt de ha éppen elővont kardal vagy bottal szaladgált suhints párat nem nagy erőfeszítés. Esetleg hírtelen jövő húshiányodat enyhítheted, bár nem hinném, hogy hiányban szenvednél ;)

1 db nyershús

A zsákmányolt javak eladási értéke: 6 arany

Csirke

Gondolom mindenki ismeri ezt a házi szárnyast. Ha máshonnan nem az állatkertből. Haha. A csirke jámbor állat, nem támad rád. Még ha kakas lenne, de azt is felrugnád :D Ezzel a jószággal sok baj van! Kevés exp jár érte, megorrolnak rád a gazdák ha lecsapod. Szóval csak a teljesség kedvéért van itt :D

1 db nyershús

A zsákmányolt javak eladási értéke: 6 arany

Húsféreg

Apró kis férgek! Igazán öröm látni amkor sokan vannak és 1 suhintásból öt is repül, az exp pediog csak úgy kúszik a képernyőn. Bántani nem bánt, ragut készíthetsz a húsából. Nem nagyon éri meg ezzel a kis jószággal foglalkozni, lecsapod és kész, a belőle zsákmányolt javakat jobb ha meg sem szerzed.

1 db húsféreg húsa

A zsákmányolt javak eladási értéke: 6 arany

 

 

50 tapasztalati pont

 

Dögevő

Ez az állat hasonlít egy papagájra, annyi különbséggel hogy óriásra nőtt. Általában erdőben, erdő szélén található meg. Nem kell sok trükk a legyőzéséhez, vagy előveszed a nyilad és egy fejlövéssel leszeded, vagy a leggyengébb varázslat is kiüti. De a legtakarékosabb ha előveszed a kardod és ha egyszer megütöd ritkán üt vissza...
Ha csoportban vannak: Így se nagyon izzasztanak meg. Általában háromtól ötig terjedő csoportban vannak. Ha nyillal sikerül elsőre megölni a társai nem figyelnek fel rád! Ez karddal nem érvényes mert akkor ott vagy a közelükben :)

1 db nyershús
1 db dögevő tojás (nem mindegyiknél)

A zsákmányolt javak eladási értéke: 6-7 arany

 

 

Farkas


Ugyanúgy néz ki mint a való világban. Olyan helyeken található meg mint a dögevõ. Egyedül szinte sose találod meg, hanem falkában ami 2-6 fõig terjedhet. Sokszor járkálnak vadászni dögevõre, szarvasra esetleg vérlégyre. Legyõzése nem nehéz nyillal, varázslattal. Kardal csak akkor okoz gondot ha sokan vannak. De ilyenkor is kb. a tizedik szintig. Ha egyszer nekedtámad akkor általában bevisz 4-5 harapást. De a legrosszab az ha belédharap utána „repülsz” és mielõtt földet érnél belédharap mégeggyet...

Nagyon elterjedt állat fajta ezért bőséges zsákmány termelhető ki belőlük.

1 db nyershús
1 db farkas prém
1 db fog

A zsákmányolt javak eladási értéke: 72 arany (6 + 33 + 33)

 

Sakál

Varant sivatagjaiban található farkashoz hasonlító vadállat. Szőre pöttyös, füle élesen hegyesek. Fülel, keresve az élelem neszét. Általában falkában vándorol a homok dűnék között. Nem igazán erős ellenfél. Pláne ha Mynrtanat teljesen bejárjuk és csak utána megyünk Braga környékére. Mindegy milyen fegyvernemet választasz könnyen terül. Én a közelharcot részesítem előnyben mert ahhoz nem kell semmi, persze a kósza és mágus beállítottságú karakterek erről nyílván másképp vélekednek.

1 db fog

A zsákmányolt javak eladási értéke: 33 arany

 

Szarvas

Jánbor jószág. Vadállat, és fél az embertől. Nem támad rád sőt épp ellenkezőleg ha közelébe kerülsz menekül. Myrtana és Nordmar lankásain legelészik általában csordában. A nyilak és a gyenge varászlatok is leterítik könnyedén. Mindegy hogy sikerül-e egy lövésből leterítened a társai akkor is menekülnek. Közelharci fegyverrel csak akkor van esélyed ha futsz utánuk és leütöd de ez elég vicces.

Elterjedt állat de, igazából nem a leghatékonyabb zsákmányállat.

2 db nyershús
1 db szarvasagancs
1 db szarvasbőr

A zsákmányolt javak eladási értéke: 78 arany (12 + 33 + 33)

 

Vérlégy

Olyanok mint a mutáns dongók. Óriásra nőttek és van egy csúnya fullánkjuk, amivel ha betalálnak, akkor lehet meg is mérgeznek. Ez főleg a játék elejére igaz amikor még a méregellenállásod nincs megtanulva. Myrtana rétjein tanyáznak általában kevesen. Nem falka lények. Bár előfordul, hgoy 2-3 péládny együtt a közelben kószál. Általában másznak és csak akkor repülnek ha támadnak. Könnyen leteríthető állatok, de vigyázni kell a fullánkjukkal, szinte már az elején a nyíl és a varázslat elpusztítja.Közelharcban pedig csak arra kell ügyelni, hogy ne támadjon be. Erre nagyon jó módszer, ha kivont karddal odarohansz és mire épp , hogy felszáll már egy ütéssel le is teríted, így esélye sincs szúrni.

1 db vérlégy fullánkja

A zsákmányolt javak eladási értéke: 33 arany
100 tapasztalati pont

 

Lopakodó

Az előző részektől eltérően már nem négy lábon van, hanem kettőn plusz a két „mancsa” amivel jó nagy pofonokat oszt a bőrére éhes kalandoroknak. Bár erőset üt megölni nem nagy kunszt még akkor sem ha hívja a haverjait. Legegyszerűben úgy lehet megölni ha gyorsan odaszaladsz, ütöd amíg él,mert ilyenkor ritkán tud válaszolni. Ha a mágiát részesíted előnyben, akkor a tűzlabda, villám, jégdárda is könnyen átküldi a másvilágra.

Előfordulási helye tópartok, vagy annak közelében lévő lankások. Myrtana bővelkedik ilyen helyekkel hisz az egészet folyót szelik át.

1 db lopakodó bőr
2 db lopakodó karom

A zsákmányolt javak eladási értéke: 99 arany (33 + 66)

 

Lopakodó délen

Ugyanaz mondható el róla mint a Myrtana-i lopakodóról. Csupán két különbség van. Ennek a szine fekete. (Lehet hogy a nagy meleg tehet róla...) A másik különbség az hogy ennek nem tudod a bőrét leszedni valamilyen okból. Lehet azért mert rásült? :) Sivagatban található, bár ő is a vízközelben.

2 db karom

A zsákmányolt javak eladási értéke: 66 arany

 

Vaddisznó

2 db nyershús
1 db vaddisznó agyar
1 db vaddisznóbőr

A zsákmányolt javak eladási értéke: 78 arany (12 + 33 + 33)

 

Varán

2 db karom
1 db varán nyelv
1 db varán bőr

A zsákmányolt javak eladási értéke: 164 arany (66 + 49 + 49)

 

Warg

2 db nyershús
1 db farkas prém
1 db fog

A zsákmányolt javak eladási értéke: 78 arany (12 + 33 + 33)

 

Jégfarkas

1 db nyershús
1 db jégfarkas prém
1 db fog

A zsákmányolt javak eladási értéke: 72 arany (6 + 33 + 33)

 

150 tapasztalati pont

 

Mocsári lopakodó

Ez valamiféle keverék állat.A feje olyan mint egy dögevőé a többi része a sima lopakodóé. Kicsit nagyobbat sebez mint a sima lopakodó az élete is több egy picit. Igazából ezzel az álattal én csak egy helyen találkoztam. A Geldern-től északra levő hatalmas vízesés rendszernél. Ha le akarjuk győzni csak akkor érdemes kardot elővenni hogyha nincs nyilunk. Még varázslónak se érdemes manát pocsékolni erre az álatra, mert akinek nagyon kicsi az íjjhasználati tudása az is max 3-4 lövésből leteríti.

1 db méregtömlő

A zsákmányolt javak eladási értéke: 66 arany

 

Tűzvarán

1 db tűzvarán nyelv

1 db tűzvarán bőr

A zsákmányolt javak eladási értéke: 132 arany (66 + 66)

 

Sötét ragadozó

Ez a Jurassic Parkból szabadult vadállat a Raptorokra hasonlít. Bőre sötét és fehér pöttyös. Falkában él, és elég veszélyes állat. Ez kb. egy jobb varázslatig/fegyverig és páncélig mondhatja el magáról! 30-40 szin után már nem lesz gond, a falkával sem. Nem támadnak a társai ha sikerül leterítened távolról.

1 db nyershús
1 db fog
1 db sötét ragadozóbőr

A zsákmányolt javak eladási értéke: 72 arany (6 + 33 + 33 )

 

200 tapasztalati pont

 

Homok féreg

A sivatag rettegett lénye. Annyira nem lenne veszélyes, de mivel sok féreg él együtt ezért nehézkez a megölésük. 8 lábú lény amiből 6on jár, 2 ebből fogásra használatos, és támadásközben azt használja. Ha sikerül varázslattal, vagy távolsági fegyverrel megölni, akkor a társak nem támadnak. Közelharcban is bejön a csalogatós technika. A közelharc igényel némi leírást. Ugyanis a lény védekezik. Viszont ha erőteljes támadásokkal nyomulsz. Akkor megbontod a védelmét és a következő ütés már hatásos.

Belőle nem zsákmányolható semmi, de nagyon jó exp jár érte!

 

Belező bestia

2 db nyershús
2 db fog
1 db karom

A zsákmányolt javak eladási értéke: 111 arany (12 + 66 + 33)

 

Bölény / Gyapjas bölény

Jámbor jószágok, fűvel táplákoznak. Myrtana és Nordmár területén a füves réteken, erdőkben találhatók. Csorbában vándorolnak, általában 5-10 példány. Szelídek, nem bántanak. Viszont ha te bántod őket, a csordaösztön beindul és rádtámadnak. Távolsági fegyverrel és varázslattal ha már über erős vagy, és egyből le tudod teríteni, akkor a többi csordatag nem támad rád. Közelharcban nincs mese üsd vágd nem apád, lovagi páncélban vagy hasonló védettségűben és többszázas életerővel már gond nélkül nekik eshetsz. Bár én már Okara környékén is aprítottam őket. Az erő a lényeg meg a jó fegyver, és ha ezt időben beszerzed, és ügyes is vagy a közelharcban egy ellentámadás nélkül megúszhatod. Ahhoz viszont mesterfokú kardforgatónak kell lenned. Ha viszont kis életerővel pl 200 körülivel nekik esel, és sikerül téged megtámadniuk akkor valószínű minden oldalról felöklelnek, csoda ha el tudsz futni.

Gothic 3 tipp! Egyik legsűrűbben előforduló állat! Nagyon jó EXP és eladási ár! Mellesleg nem igazán alapanyag! Szóval ne hagyjatok ki egy ilyen lehetőséget sem ;)

4 db nyershús
1 db bölénybőr
1 db bölényszarv

A zsákmányolt javak eladási értéke: 122 (24 + 49 + 49)

 

Krokodil

A krokodil vizi állat, vízben vagy vízpart közelében található. Pont úgy néz ki mint a a valóságban. A képen éppen félénket játszik és bement a vízbe, ráadásul esteledik. Nem olyan sűrűn előforduló állat. Általában egyedül él. Harapása elég veszélyes. Közelharcban az erőteljes támadás az ellenszere. Mivel védekezni nem igazán tud, és lassú. A nyilak kevésbé sebzik a vastag bőre végett ezért abból többet kell lőni, hogy sikerrel járj. A varászlatok ellen azért ő sem tud mit csinálni.

1 db nyershús
3 db fogak
1 db krokodilbőr

A zsákmányolt javak eladási értéke: 210 arany (12 + 99 + 99)

 

250 tapasztalati pont

 

Oroszlán

Falkában élő állat, úgy néz ki mint az életben. Ráadásul olyan erős is! Általában több nőstény oroszlán és 1 hím ororszlán él együtt. A déli sivatag urai. Nagyon erős harapásuk van, és villánygoyrsak. Mindegy, hogy leteríted-e őket. A társak mindenképp támadnak. Csak edzett karatereknek és/vagy edzett idegkezű kalandozóknak ajánljuk. Elég jó ha egy-egy ilyen falkát felszámolsz. Mert közel 2000 exp üti a markodat, vagy még annál is több.

1 db nyershús
1 db karom
1 db fog
1 db oroszlánbőr

A zsákmányolt javak eladási értéke: 105 arany (6 + 33 + 33 + 33)

 

Nőstény oroszlán

Belőle nem zsákmányolható semmi csak a hím társából!

 

Orrszarvú / Gyapjas orrszarvú

2 db nyershús
1 db szarv

A zsákmányolt javak eladási értéke: 45 arany (12 + 33)

 

300 tapasztalati pont

 

Árnyékfutó

1 db árnyékfutó bőr
1 db árnyékfutó szarv

A zsákmányolt javak eladási értéke: 132 arany (66 + 66)

 

Kardfogú

 
1 db kardfogú prém
1 db kardfogú fog

A zsákmányolt javak eladási értéke: 98 arany (49 + 49)

 

Tárnarák harcos

2 db tárnarák csáprágó

 

A zsákmányolt javak eladási értéke: 98 arany

 

Tárnarák

1 db tárnarák csáprágó

A zsákmányolt javak eladási értéke: 49 arany

 

400 tapasztalati pont

 

Jéggólem

Ritka fajta! Ez nem is igazán vadállat. Inkább egy teremtett lény! Iszonyat magas és elég nehéz leteríteni pláne mert varázsol is! Jéglövedékekel bombáz. Ha oda tudsz rohanni, akkor nincs esélye. Vigyázz a látszat csak, elgé nehéz ellenfél. Szerencsére csak északon található. Oda pedig már mint sokat tapasztalt karakter fogsz feljutni.

1db jéggólem szív

A zsákmányolt javak eladási értéke: 99 arany

 

Tűzgólem

Mint jéggólem társa róla sem lehet sokkal többet elmondani. Tűzben izzik a teste és ő tüzlabdával oszt! Délen a sivatagban található. Nagyon ritka teremtmény! Őt inkább a jeges varázslatok sebzik. A fegyvezrek is elég jól ütnek. Szerencsére, nicns sok belőle, és egyedül bóklászik, így aránylag egyszerűbb leteríteni.

1db tűzgólem szív

A zsákmányolt javak eladási értéke: 165 arany

 

Kőgólem

1db kőgólem szív

 

A zsákmányolt javak eladási értéke: 165 arany

 

 

 

500 tapasztalati pont

 

Troll

1 db troll bőr

A zsákmányolt javak eladási értéke: 99 arany

 

Fekete Troll

1 db fekete troll bőr

A zsákmányolt javak eladási értéke: 115 arany

Sárkány

 

Szörny